Свечани пријем у амбасади Русије

У Амбасади Русије у Београду уприличен је 4. октобра свечани пријем поводом Светског дана наставника. Основну школу „Иво Лола Рибар“ на свечаном пријему представљала је наша наставница руског језика Олга Стојадиновић.

Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији, Његова Екселенција г. Александар Боцан-Харченко, обратио се присутним српским професорима руског језика и указао на важну улогу коју учење руског језика има у одржавању успешних односа између наше две земље, али и у постизању личног успеха сваког појединца. Подсетио је присутне на дубоко узајамно осећање пријатељства, блискости и повезаности братских народа Србије и Русије, која је пре свега заснована на духовности, чију битну компоненту чини управо језик.

Након Амбасадора Русије окупљенима су се обратили Министар просвете Србије, госпођа Славица Ђукић-Дејановић, која је честитала наставницима њихов празник на руском језику, и наш познати филмски и позоришни глумац, Милош Биковић, који је упоредио језик са шаховском таблом, а мисли са фигурама које се крећу по тој шаховској табли уз помоћ наставника који уче младе људе да мисле на страном језику. Свој говор славни глумац завршио је исказивањем захвалности наставницима који својим радом и залагањем шире поље ума младим генерацијама, што је нарочито битно данас када је ум посебно угрожен и нападнут.

У име Министарства иностраних послова и Министарства просвете Русије, Амбасадор Русије уручио је захвалнице заслужним српским наставницима, након чега је уследио културни део програма. Присутни гости уживали су у композицијама Петра Чајковског и Сергеја Рахмањинова изведених од стране солиста Бољшој Театра из Москве, као и у одломку из балета Бановић Страхиња, који ће свечано бити представљен нашој публици у Народном позоришту у Београду 5. октобра.