Празник над празницима

ВАСКРС је највећи хришћански празник, Празник над празницима. Тога дана је Господ Исус Христос васкрсао из мртвих, победио смрт и свим људима од Адама и Еве до последњег човека на земљи даровао вечни живот. Због значаја овога празника, свака недеља у току године посвећена је Васкрсу и свака недеља је мали Васкрс. 

Васкршњи обичаји

Један од најлепших и најрадоснијих српских обичаја јесте фарбање јаја за Васкрс. По устаљеној традицији, васкршња јаја се фарбају на Велики петак, у дан када се, иначе, ништа друго не ради, већ су све наше мисли упућене на страшни догађај Христовог невиног страдања и понижења, од људи, на Голготи у Јерусалиму. Јаје је символ обнављања природе и живота. Васкршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и који га примају.

Фарбање јаја врши се у спомен на догађај када је Света Марија Магдалина Мироносица путовала у Рим да проповеда Јеванђеље, и посетила цара Тиберија. Тада му је, у знак пажње, као новогодишњи поклон, предала црвено јаје, и поздравила га речима: ,,Христос Васкрсе“. Од тада до дана данашњега на Васкрс се поздрављамо речима – Христос Васкрсе, а одговарамо Ваистину Васкрсе!

Црвена боја символише Спаситељеву, невино проливену крв на Голготи, али је црвена боја истовремено и боја васкрсења.

Васкршњи тропар

Христос воскресе из мертвих, смертију смерт поправ, и сушчим во гробјех живот даровав.

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и онима који су у гробовима живот дарова.