Породична славља – Крсна слава

Да се лепим обичајима српски народ одликује међу свим православним народима данас су нам показали ученици 4.разреда.

Кроз егземпларни вид наставе, уз помоћ својих учитељица, Драгане Јовановић и Јасне Арсић, а у сарадњи са наставницом верске наставе, Јеленом Кијачић, ученици су одржали угледни час из Народне традиције – ,,Крсна слава“. Часу су присуствовали директор, педагог, наставници, родитељи и ученици 3.разреда. На сцени опремљеној разноврсним предметима из наше богате традиције, уз основна обележја крсне славе – колач, кољиво, вино и свећу, вратили су нас у давна времена и подсетили како се слави крсна слава.

Гледаоци су били у прилици да виде како изгледају славске припреме у једној српској породици, славски обред, али и да чују разне здравице гостију за благостање породице која крсно име слави. Такође, ученици – учесници указали су нам да слављењем крсне славе православни Срби показују да су у сталној, нераскидивој вези са Христом, са својим светитељем заштитиником и са умрлим прецима. На крају овог едукативног часа, сви учесници и гледаоци су послужени славским кољивом и колачем.

Захваљујемо се свима који су присуствовали данашњем часу, а посебно ученицима 4.разреда што су нас подсетили на чување вере, традиције и културе нашег народа.