Дечија недеља, 2024.

Дечија недеља, највећа национална манифестација за заштиту и промоцију дечијих права, одржана је ове године под слоганом „Ја сам дете имам план – толеранција и љубав за сваки дан” у периоду од 7. до 11. октобра. Наша школа прикључила се обележавању многобројним активностима, које су имале за циљ афирмисање дечијих способности, талената и вештина, које доприносе да деца буду виђена, уважена и саслушана у свим аспектима друштвеног живота.

Понедељак, 7. 10. 2024.

  • „Трка за срећније детињство”. Црвени крст Гроцка ове године је хуманитарну акцију „Трка за срећније детињство” одржао у нашој школи. Учешћем у трци ученици су показали своје опредељење ка здравом начину живота и највишим хуманим вредностима.
  • Верско-народна ствараоница. У оквиру Обогаћеног једносменског рада Верско-народна ствараоница, којом руководи наставница верске наставе Јелена Кијачић, ђаци су показали своје креативне способности прављењем украсних цветова од салвета. Својим рукотворинама украсили су паное у школи.

Уторак, 8. 10. 2024.

  • Осликавање школског дворишта. Ученици млађих разреда своју машту изразили су осликавањем школског дворишта. Јесен и јесење сунце били су им главна инспирација за цртање.
  • Учешће у хуманитарној акцији. На предлог Ученичког парламента у току Дечије недеље реализована је хуманитарна акција прикупљања новчане помоћи за погођене у поплавама у Босни и Херцеговини. Ово је још један у низу показатеља хуманости наших ученика.

Среда, 9. 10. 2024.

  • „Поново ради биоскоп!”. Среду је за ученике млађих разреда обележила филмска уметност. Школска трпезарија претворена је у биоскопску салу, а на великом платну нашла су се домаћа филмска остварења.
  • Конвенција о правима детета. Ученици који похађају радионицу Позорница и мултимедија имали су прилике да се упознају са Конвенцијом о правима детета, најзначајнијим међународним документом у области права детета. Нова сазнања исказали су на креативан начин – израдом живописних паноа. Радионицу је осмислила и реализовала Анђела Калуђеровић, наставница српског језика и књижевности.

Четвртак, 10. 10. 2024.

  • „Толеранција и љубав за сваки дан”. Инспирисани слоганом овогодишње Дечије недеље, школски педагог Сања Пуцаревић и наставник музичке културе Небојша Гавриловић одржали су са ученицима шестог разреда едукативну радионицу, чији је главни циљ био упознавање ђака са појмом толеранције. Како је кроз музику и писану реч све занимљивије, имали су прилике да уз музичку пратњу наставника отпевају песму „Нек свуд љубав сја”, као и да оставе писане поруке о томе шта су за њих љубав и толеранција.
  • Спортски дан. Четвртак је био обележен и спортским активностима, које је осмислила Наташа Мус, наставница физичког и здравственог васпитања. Кроз увежбавање прескакања вијаче ђаци су показали своју спретност, окретност и издржљивост.

Петак, 11. 10. 2024.

  • Весели Сунчев систем. Да је кроз игру све лепше, показује и час географије ученика петог разреда. Нова сазнања о Сунчевом систему употпуњена су радозналим духом и креативним умећем наших предшколаца. Час је одржан у сарадњи наставнице географије Љиљане Мијаиловић Живановић и васпитачице Гордане Петровић.
  • Вежбе упознавања. Ученици првог разреда имали су прилику да уз подршку наставнице енглеског језика Марије Јанковић увежбају упознавање на енглеском језику кроз драмску форму.
  • У царству друштвених игара. У оквиру Обогаћеног једносменског рада У царству друштвених игара, који предводи наставница српског језика и књижевности Јасмина Срдановић, ђаци су поштујући здрав такмичарски дух уживали у различитим друштвеним играма.

Дечија недеља одржава се сваке прве недеље октобра у Републици Србији, а традиција обележавања датира још од 1934. године. Организује се на иницијативу организације Пријатељи деце Србије, као званични и препознатљиви симбол подршке остваривању права и потреба деце.