Читај да прочиташ, јер, ако не читаш, прочитаће те

Ученици наше школе ове школске године постали су део Читалачког маратона, велике акције коју Издавачка кућа Klett организује другу годину заредом. Тако су се придружили ученицима из више од 500 школа широм Србије у којима су формирани Читалачки клубови.

У акцији учествују ученици од петог до осмог разреда чији је задатак да читају и процењују још необјављене романе које је стручни жири изабрао на великом конкурсу ИК Klett.  Ове године у ужи избор ушло је пет романа:  Јаје, млеко, вода… Мине Д. Тодоровић,  Основци Биљане Лане Максимовић, Навијам за шаптача Биљане Марковић Јевтић,  Кад дневник проговори Иване Кнежевић и EX YU пионир Бориса Јашовића.

            Чланови Читалачког клуба наше школе постала су 23 ученика, али до циља нису стигли сви. Циљ је био прочитати свих пет романа који су ове године били у конкуренцији за најбољи роман и присуствовати радионицама на којима је о овим романима било речи. Најупорнијих читалаца било је петнаестак. Они су врло јасно и отворено говорили о својим утисцима о прочитаним књигама, и аргументовано образлагали шта им се у прочитаном допало, а шта није. С обзиром на то да су сви романи намењени узрасту од 11 до 14 година, ученици су често проналазили сличности између себе и јунака о којима су читали. ,,Овакве књиге сви треба да читамо да бисмо се сусрели са проблемима које имају њихови јунаци и да бисмо их лакше преживели ако будемо у сличним ситуацијама”, могло се чути на једној радионици. Одржано је укупно шест радионица, а једно од питања које су ученици најчешће постављали било је зашто књиге које се читају у оквиру Читалачког маратона нису део школске лектире.

На завршној радионици ученици су оценама од 1 до 5 оцењивали прочитане романе. Њихове оцене послали смо ИК Клет и сад чекамо резултате гласања свих Читалачких клубова, посебно зато што су и у оквиру нашег Клуба мишљења о најбољем роману била подељена. Без обзира на то који роман победи, свих пет романа из овогодишње конкуренције постали су део књижног фонда школске библиотеке, а читање је, бар међу члановима нашег Читалачког клуба, поново у моди.