Библиотека те чека

Сигурно сте много пута чули да је ,,књига човеков најбољи друг”. Сигурно су многи од вас одмахнули руком и помислили ,,како да не”. У времену брзих информација, изгледало је да ће књига изгубити трку. А од библиотеке су сви већ полако дизали руке.

Од понедељка, драги наши ђаци, не идете у школу. Принуђени смо сви да останемо код куће и радимо и учимо како и колико можемо. Сада би требало паметно искористити време за све оно за шта нисмо имали времена, па и за читање. Али, како кад је школска библиотека затворена? Има начина. Време брзих информација и нових технологија донело је могућност да вам библиотека увек буде при руци. Можете читати и онлајн и то не само вести и разноразне туторијале које ви волите, већ и књиге лепе књижевности, вредна књижевна дела добрих писаца. Чак и лектиру. Немојте се мрштити ви из старијих разреда! Искористите баш ову прилику да дате шансу обавезној лектири.

Представљам вам Српску дечју дигиталну библиотеку.  У њој ћете наћи 127 дитигалних копија књига из српске књижевности намењених деци од три до тринаест година. Дакле, не само за вас, школарце, већ и за вашу млађу браћу и сестре. Много ћете времена проводити заједно, зашто то време не искористите да им понешто прочитате? Довољно је само да укуцате адресу испод текста и кликнете на неку од понуђених књига. Ту су: Десанка Максимовић, Гроздана Олујић, чика Јова Змај, Ршум, Душко Радовић, Бранко Ћопић… Ако случајно нисте прочитали ,,Хајдуке” Бранислава Нушића, драги наши петаци, ево прилике. Не изговарајте се да нисте на време узели књигу из библиотеке. Исто важи и за шестаке: чекају вас ,,Орлови рано лете” Бранка Ћопића и ,,Аутобиографија” Бранислава Нушића, а ту је и ,,Књига за Марка” Светлане Велмар Јанковић из које је приповетка ,,Сирото ждребе” коју сте с радошћу слушали на часу.  Топло вам свима препоручујем ,,Плави чуперак” Мирослава Антића.  

За то време, школска библиотека нас све заједно стрпљиво чека. И, не брините, није сама. На све књиге будно мотри змај Змајко, верни чувар наше библиотеке.

https://digitalna.nb.rs/sf/NBS/Knjige/Srpska_decja_digitalna_biblioteka?fbclid=IwAR2rA1T1NJe-ismUTKreBu9YuJJBxxBg3PbrvFN1rtPUaW8rG6xtpG3cdEE