Кулинарске чаролије – Посне слатке кифлице


Потребно је:
600 гр брашна (Т-400), 1 кесица прашка за пециво, 2 кесице ванилиног шећера, 150 мл пива, 250 мл уља, нарендана кора једног лимуна.
За прелив: 350 гр шећера, 250 мл воде.
За посипање:
100-150 гр кокоса или млевених ораха.
Замесити тесто од брашна, уља, пива, прашка за пециво, ванилиног шећера (1 кесица) и нарендане коре лимуна. Оставити га да одстоји 15 минута у фрижидеру или на собној температури. За то време припремити прелив (сируп) од шећера, воде и ванилиног шећера (1 кесица). Кувати 5-6 минута. Оставити да се прохлади. Од теста одвојити 5 лоптица, развући коре, исећи их на четвртине, осмине у зависности од жељене величини и увијати кифлице (у које се може додати џем, а могу остати празне). Ређати у плех обложен пек папиром. Пећи на 200 степени око 15 минута. Прохлађене кифлице умакати у прелив, а затим их уваљати у кокос или млевене орахе.