Кулинарске чаролије – Посне кифлице

Потребно је: 1,800 гр брашна Т-400 (кикиндско наменско), 1 фунта квасца, 3 шољице уља, 6 кашичица шећера, 5 кашичица соли, 200 гр маргарина, сусам, млака вода. Замесити глатко, мекше тесто од брашна, нараснутог квасца (коме је додата 1 кашичица шећера), уља, 4 кашичице соли и 5 кашичица шећера, млаке воде. Оставити да надође 45 минута. Потом направити 16 лоптица, мало их развући и сваку премазати омекшалим маргарином. Потом ређати једну на другу у две групе по 8 лоптица, тако ће се добити две коре. Развући кору, исећи је на пола, па на четвртине, осмине, до жељене вечичине. Увијати кифлице овлаш без стезања како би могле да „дишу“. Ређати их у плех обложен пек папиром и премазати смесом од брашна, хладне воде и кашичице соли, направљеној мало гушће од смесе за палачинке. Посути их сусамом и оставити да надођу 25-30 минута. Пећи их на 220 степени док не порумене. Након печења, премазати их смесом од воде и уља како би биле мекане, потом их покрити кесом и крпом.