Кулинарске чаролије – Посна погача

Потребно је: 1кг брашна, 1 коцкица квасца, 4 кашичице шећера, 4 кашичице соли, прашак за пециво, 1 шољица уља, млака вода, сусам, маргарин и лан.

Замесити тесто од брашна, квасца, воде, 3 кашичице шећера (1кашичица иде у квасац), 3 кашичице соли, уља, прашка за пециво. Оставити да надође 45 минута. Затим од теста растањити кору, а претходно одвојити две лоптице једну мању и једну већу. Мању ставити на средину плеха. Кору премазати омекшалим маргарином (око 100гр) увити у ролат, сећи на комаде и ређати у круг у плех, тако што сваки комад прекрива половину претходног. Од веће лоптице растањити мању кору, пола коре исећи на каишеве и увити је у ролат који стављамо у плех око мање лоптице. Премазати погачу смесом од брашна воде и кашичице соли. Посути је сусамом, а малу лоптицу у средини посути ланеним семеном. Оставити да надође 30 минута, па пећи док не порумени.